AKROBATIKUS ROCK AND ROLL

AKROBATIKUS ROCK AND ROLL


Nemzetközi Open - Szlovákia 2018. október 20.


Az akrobatikus Rock and Roll kialakulása egy hosszabb és több összetevős folyamat volt. 

Zenei alapjának a hagyományos Rock and Rollt tekinthetjük, melynek első virágkora, 1954 és 1958 közötti években volt. A zeneiparban megjelelő R'n'R őrületről nem kell sokat írni, mindenki ismeri a nagy előadókat és a hozzájuk kapcsolódó rajongást! A R'n'R három nagy zenei irányzatból fejlődött ki: rhythm and blues, a rockabilly és a western swing elemeiből, de némi jazz és blues is keveredik bele.

A zene közkedveltsége magával vonzotta a táncstílus kialakulását is. A Rock and Roll mint tánc a boogie-woogie és a Lindy Hop swing elemeiből alakult ki. A fiataloknak minden korban szükségük van/volt olyan kifejezésmódra, amely "forradalmi, új, más, kitűnik a megszokottból" ... és erre az egyik legjobb mód a tánc! A Rock and Roll ugrálós, szökdelős lépései, az akrobatikus elemek használata, lendületes, dinamikus mozdulatai épp emiatt alakultak ki és tette a táncukat olyan látványossá!

Széles körben elterjedt, mindenhol és mindenki táncolta. Tánciskolákban is tanították, versenyeket is rendeztek. Angol tánctanárok megalkották a "szaloképesebb" R'n'R-t, mely bekerült a báltermek világába is, majd a versenytánc latin táncainak egyik legnépszerűbb ága lett. Ez a JIVE.

Az akrobatikus R'n'R ezzel párhuzamosan fejlődött, de itt egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a látványos emelések, dobások, a szökdelésekből és rúgásokból álló tánclépések és a páros tagjainak összehangolt kéz-, és lábmunkája. Kezdetben ún. lapos lépéssorokkal táncolták, de ezek helyét fokozatosan átvették az ún. ugrólépések. Ezek kivitelezése már sokkal komolyabb erőnlétet, állóképességet, dinamikát, lazaságot és technikai tudást igényel. 

Napjainkra ez a tánc már inkább sport! Az edzések alkalmával folyamatos és nagyon intenzív mozgást kell végezni, hisz minden mozdulat alapja valamilyen szökdelés. Ezek mellett alaplépéseket, térdhúzásokat, sarokkapásokat, forgásokat és más elemeket is meg kell tanulni. A pontos és precíz kivitelezés elengedhetetlen feltétele az állóképesség és a hajlékonyság. Az edzések alkalmával nagy hangsúlyt kell fektetni a bemelegítésre, hisz szinte minden testrész, izom és ízület mozogni fog a tánc során. Minden edzésen az általános alapozó elemeket is át kell ismételni, mint a térdhúzás, rúgás, a mozdulatok precíz kivitelezése. Komoly szerepet kap az erősítés is, az edzések végén pedig mindig nyújtani és lazítani kell.

Az akrobatikus Rock and Roll a Magyar Táncsport Szakszövetség (MTaSZ) egyik ága. A versenyzők különböző kategóriákban versenyeznek. Az alsóbb korcsoportokban az akrobatikát erősen korlátozza a versenyszabályzat, de vannak esetek, ahol egyenesen meg is tiltja. Fontosabb a koreográfia, az összhang és a mozdulatok szabályos kivitelezése. Ezen szabályozás azért is szükséges, mert már nagyon fiatal korban akár 4-5 évesen is el lehet kezdeni ezzel a tánccal megismerkedni, versenyeken indulni. 

Ebben a sportágban két alapvető kategória van: a páros és a formáció. Vannak olyan kategóriák melyek WRRC versenykategóriák, amelyekben Világkupa fordulókat, Európa- és Világbajnokságokat is rendeznek. 

Páros kategóriák:

Utánpótlás korosztályú páros kategóriák:

 • Children
 • Serdülő = Youth (WRRC versenykategória)
 • Junior (WRRC versenykategória)
 • Junior Formáció (WRRC versenykategória)

Felnőtt páros kategóriák:
(Az egyes kategóriák közötti különbség a végrehajtható akrobatikák nehézségi szintjében van, nem a versenyzők tánctudásában, korábbi versenyeredményeiben.)

 • C
 • B (WRRC versenykategória)
 • A (WRRC versenykategória)
 • Felnőtt páros formáció (WRRC versenykategória)

Lányformációs kategóriák:

Utánpótlás korosztályú lányformációs kategóriák:

 • Children kisformáció
 • Children nagyformáció
 • Junior kisformáció
 • Junior nagyformáció = Girl Formation Junior (WRRC versenykategória)

Felnőtt lányformációs kategóriák:

 • Felnőtt nemzeti kisformáció
 • Felnőtt kisformáció
 • Felnőtt nemzeti nagyformáció
 • Felnőtt nemzetközi nagyformáció = Girl Formation Main Class (WRRC versenykategória)